Tankar om framtiden

Jag tänkte lätta på mitt hjärta lite granna.
Nu när jag jobbat som au pair har jag inte funderat så mycket på framtiden, dock har jag tyckt att den sett ganska ljus ut. Au pair i ett år, studera fashion marketing i tre och sedan skaffa ett jobb.


Men problemet är att livet aldrig är så enkelt. Skolan är riktigt dyr och om CSN inte täcker hela så har vi ett problem. Därför jag behöver prata med Jenny för hon lär ha svar på en del av mina frågor i alla fall.


Michele säger åt mig att ta det lugnt, det är bättre att le åt allt så kommer saker att lösa sig. Grejen är den att jag alltid har varit en optimist, men när det handlar om att  planera sin framtid så kan man inte vara något annat än en realist. Michele har haft väldigt mycket tur i sitt liv. Med tanke på det liv han levt innan han träffade mig. Något jag inte vill gå in på här i bloggen då det är för privat som ni antagligen förstår. Men många av hans vänner har inte den framtid som han har, med ett toppenjobb. Det är förstås inte bara tur, Michele är duktig inom sitt yrke som mäklare och det är därför som han antagligen kommer kunna öppna eget bara om något år. Men allting tidigare har handlat om tillfälligheter och jag kan aldrig vara säker på att det  går lika bra för mig. Så att ha haft en färdig plan för sitt liv är bra, men man måste vara medveten om att livets kurvor är ganska svåra att förutspå...


Jag har funderat massor de senaste dagarna på hur det kan finnas andra vägar, en b-plan behöver vi alla. Om jag behöver ta ett jobb och vänta ytterliggare ett år med skolan är inget jag känner för. Men min italienska kommer vara tillräckligt bra i sommar för att jag ska kunna ta ett arbete som är bättre betalt än detta som au pair. Så att jag själv får spara ihop pengar till terminsavgifterna istället för att ta lån för det också. Jag kommer ju behöva pengar för att leva också... och även om CSN betalar allting så blir det ett helvete sen när det är dags att betala tillbaka lånet som börjar bara sex månader efter att jag slutar skolan. Gäller alltså att hitta ett jobb snabbt, men det om något är ett senare problem.


Men ja... först hoppas jag att jag kommer in på skolan och att CSN täcker kostnaderna. Fram tills jag vet det så är det nog bäst att lyda Michele's order att bara koppla av. Men om ni tror att det liv jag valt är enkelt så har ni fel. Det är inte bara att åka till ett  annat land och sedan förvänta sig att allting faller på plats. Det krävs mycket planering, tillfälligheter och ett jävla mod. Man får inte ge upp när saker och ting börjar bli svårt.
Tiden går alldeles för snabbt ibland, jag har hela tiden tänkt att det är jättelång tid innan det är dags för skolan. Men nu är det 2 - 3 månader tills det är dags att söka. Jag är orolig och förväntansfull på samma gång.


Kommentarer
Postat av: Rockabilly babe

Okej ;)



bara bra här!

Postat av: Mindy

God kväll snäckan..Allt är bara bra med mig denna kväll,,har bakat god snäckor...mums mums...ha en skön kväll..

2009-01-27 @ 19:03:00
URL: http://blondis81.blogg.se/
Postat av: Johanna

Hej Maria, jag brukar läsa din blogg men har aldrig kommenterat tror jag. Hur som helst så har jag pluggat på universitet i fem år, dock bara i Sverige, men har vänner som pluggat/pluggar utomlands. Jag är inte helt hundra, men jag tror att det du kan få ut per termin från CSN är runt 80 000 om du tar merkostnadslån också. Allt utöver det får man bekosta själv. Min sambo pluggade i London i en termin och han fick 75 000 då (med merkostnadslån) men det är fyra, fem år sen nu så den siffran har kanske höjts något. För honom täckte det skolan och boende, men inte mat och nöjen så det fick han jobba ihop. På studera.nu finns säkert information, och på hsv.se (högskoleverket) finns en massa tips på vad man ska tänka på när man söker skolor/universitet utomlands. Kolla http://www.syoguiden.com/category.asp?BenID=2 också. Lycka till!

2009-01-27 @ 19:11:21
URL: http://headmusic.blogg.se/
Postat av: annie

svar: fixa på lördag då :) orkar inte ge bort mitt lösen till någon...

2009-01-27 @ 19:13:37
URL: http://annakanna.blogg.se/
Postat av: Lisa

jag får panik bara av att tänka på framtiden .. har dock 1,5 år kvar på gymnasiet, men sen då? :)

2009-01-27 @ 19:18:12
URL: http://wlisa.blogg.se/
Postat av: Sandie

Det här är ingen större tröst men det löser sig aaaaaaalltid i sista minuten!!!!

2009-01-27 @ 19:23:24
URL: http://chipset.webblogg.se/
Postat av: Alexandra

sv: Trivsamt :D Jag går dot och jag ska FAN ha MVG! Jag ska åtminstone sikta dit...

2009-01-27 @ 19:26:16
URL: http://cleopatravii.blogg.se/
Postat av: Malin

Ja det är inte lätt när det är svårt. Nejmen det är klart man måste försöka vara positiv men jag förstår om du tycker det är lite jobbigt att inte veta..



csn kräver inte pengar tillbaka av en om man inte har tillräckligt med inkomst. Man kan få dispans. Sen när du har jobb kommer du kunna betala tillbaka.



Tack förresten, blir så glad när du skriver såna fina saker till mig. :D

2009-01-27 @ 19:30:27
URL: http://wilmapalmen.blogg.se/
Postat av: Emelie Talvis - e t a l v i s ♦

sv: Det är ju inte alls lång tid kvar.. bara 10 månader ungefär ;P haha!

2009-01-27 @ 19:48:16
URL: http://etalvis.blogg.se/
Postat av: Carita

svar: hihi yes, filmen var underbar! :* rekommenderas verkligen. puss ^-^ <3

2009-01-27 @ 19:51:45
URL: http://minicookie.blogg.se/
Postat av: Amanda

Hoppas det löser sig gummsan.

Jag börjar se mycket ljusare på saker och ting nu. Med lite vilja och envishet går det mesta vägen. :)

2009-01-27 @ 20:06:06
URL: http://avo.blogg.se/
Postat av: Tess

Jag hoppas verkligen att saker löser sig!

2009-01-27 @ 20:31:12
URL: http://egowar.se
Postat av: jamaLi*

riktigt snygg header! hahaha attans nu blev ja sugen på nååt gott :|

2009-01-27 @ 20:36:59
URL: http://jamali.blogg.se/
Postat av: anna

jag håller med michele och säger åt dig att slappna av! du kommer fixa det. och angående lånen av CSN. tänk såhär: i stort sätt alla som vidarutbildar sig efter gymnasiet har dessa lån och de fixar det :)

2009-01-27 @ 21:30:57
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: Sandra

Förstår precis vad du menar. Är inte långt kvar tills jag måste hitta på nåt efter mammaledigheten, inte är det lätt inte :/

2009-01-27 @ 22:10:41
URL: http://ontheway.blogg.se/
Postat av: angelica

hehe ah men de var så grymt längesen jag festade. så de börjar bli dags känner jag verkligen :D



aah de förstår jag att du gör :D med alla dina planer. sen är allt så mycket skönare och lättare på sommaren också =) de där med att man kan vara ute hela dygnet t ex :)

2009-01-27 @ 22:34:05
URL: http://snultan.blogg.se/
Postat av: Sascha

Jag har också VÄRLDENS CSN-LÅN för min enormt dyra privatskola! Men vad ska man göra, hade ju aldrig kunnat studera annars!

2009-01-27 @ 22:43:17
URL: http://misswrite.blogg.se/
Postat av: sparkling

jag tänker också mkt på sånt. om ja pluggar en full utbidlning i usa kanske ja har 1 miljon i skulder sen, kul start på arbetslivet. man får i princip inte jobba nånting på student visumet så ja kan inte tjäna pengar under tiden heller. men om ja typ jobbar i norge ett/nåra år innan utbildning kmr ja va så mkt äldre än klasskamraterna eftersom i princip alla läser vidare direkt där, vilket inte känns jättekul. tänk om man vore rik...:)

men förhoppningsvis löser det sig för det, känns säkert bättre när du väl kollat med csn. tänk på att det finns en hel del stipendier du kan söka också! värt att kolla upp!

2009-01-27 @ 23:03:03
URL: http://miss-sparkling.blogspot.com
Postat av: Anna Phe

Din kille har en poäng, klart man ska planera och göra upp en plan så gott det går, men det bästa är att inte tänka så mycket utöver det och bara ta en sak i taget så lossnar allt med tiden, snarare man lär märka det då och därefter anpassar man sig på bästa sätt. Ibland blir det knepigt, men jag vet att allt löser sig förr eller senare.

2009-01-28 @ 04:15:34
URL: http://annaphe.se
Postat av: Farfar Bosse

Hej Maria! När det gäller återbetalningen av CSN så slutade ju Jenny skolan sommaren 2008 men börjar betala tillbaka först 2010. Alltså inget åter under 2009. Kram farfar

2009-01-28 @ 07:36:11
Postat av: Maria - f a s h i o n s t a r s ☆

Farfar; åh är det så? då måste de ha ändrat! vad härligt

2009-01-28 @ 10:44:53
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: Johanna

Man börjar betala tillbaka första årskiftet efter att man blivit färdig. Slutar du på våren börjar du betala i januari året efter, slutar du i januari har du till nästa januari på dig innan du måste börja betala. Man har alltså alltid minst ett betalningsfritt halvår på sig. Om du sen inte har ett jobb när det är dags att betala tillbaka kommer de nog inte att kräva dig på några större summor. Jag fick min första inbetalningsgrej igår.. =/

2009-01-28 @ 12:42:25
URL: http://headmusic.blogg.se/
Postat av: Sandra

sv: Eller hur? :D Hehe. Vore jättekul om jag fick följa med!



Förstår precis hur du känner! Planering är inte alltid lätt.. Jag vet knappt hur jag ska göra. Har åtminstone fått iväg ansökningen till Komvux.. alltid nåt :P

2009-01-28 @ 12:43:06
URL: http://lovetrouble.blogg.se/
Postat av: Sica

Åh, jag har samma dilemma! Exakt. Jag vill till london och gå en stylistutbildning, men den är förmodligen inte CSN berättigad så jag har hittat en utbildning här i sverige till hösten på ett år som kan passa. Så pluggar jag där och får jobba extra för att tjäna ihop pengarna till london. Och förhoppningsvis ses den första utbildningen som en bra grund då. Det är min plan i alla fall. Men om det faller redan här i sverige, ja då vette sjutton vad jag ska ta mig till! Varför, varför ska utbildningarna inte vara CSN berättigade för? Suck. :(

2009-01-28 @ 19:15:57
URL: http://sicastyle.se
Postat av: Sara

Du har inte funderat på att lägga in fler annonser i bloggen då? :) Då kan vi läsare hjälpa dig att få råd med skolan. :)

2009-01-29 @ 14:58:29
URL: http://soerens.blogg.se/
Postat av: Maria - f a s h i o n s t a r s ☆

tack för era hjälpsamma ord!

2009-01-30 @ 13:31:56
URL: http://fashionstars.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback