Diskussionerna kring ätstörningar

Jag hade egentligen tänkt hålla mig utanför den här debatten eftersom den börjat bli så stor och  oproffsig. Istället för att hålla sig till sina egna åsikter så börjar man smutskasta varandra, riktigt omoget.


Men vad jag tycker om det hela? Jag vill se det från en annan synvinkel.
Har ni tänkt på hur man inte får säga till någon att den är tjock? Det är nästan olagligt och man blir direkt förbannad om någon yttrar sig något i den riktningen. Men att säga till någon att den är smal som en pinne? Att den borde äta?  Jag väger nu alldeles perfekt för min längd och ålder. Jag är varken tjock eller särskilt smal, ligger mittemellan och trivs helt okej. Men när jag var yngre var jag riktigt spinkig, trots att jag älskade att äta. Jämt i skolan fick jag höra hur jag såg ut som en sticka och orden sved något fruktansvärt. Jag hatade framför allt mina smala handleder, de var så tunna att de såg ut som att de skulle gå i bitar när som helst. Nästan varje dag fick jag taskiga kommentarer. Och när det ligger avundsjuka inblandat (då folk inte är avis på tjocka men på smala) så kunde de vara otroligt elaka. Men ingen reagerade i omgivningen. Det var som att de tänkte "sådärja, det kanske lär henne att äta" Men jag åt! Jag åt som en häst, och försig tränade lika mycket. Men jag hade ingen dålig syn på min kropp, inte om man ska se efter ideal. Jag ville inte vara så smal, jag ville gå upp i vikt men vad jag än försökte så var det omöjligt.


Det är som att man måste vara tvärtom mot hur idealet ser ut. Det är fel att säga till en tjock person att den är stor och fet, för då uppmuntrar man till det sjuka ideal vi har. Men att säga till en smal person att den ser äcklig ut är okej, för då visar man samtidigt att man är emot idealet.


Men det många inte förstår är att oskyldiga drabbas av detta. Folk som inte kan gå upp i vikt får höra taskiga kommentarer var och varannan dag. Jag tycker absolut att man ska bekämpa ätstörningarna. Men  rätt sätt är inte att kasta glåpord efter skinny bodies. Man kan inte avgöra om en person har ätstörningar genom att se om den är tjock eller smal. Symptomerna är annorlunda, kanske äter inte personen i fråga. Många ljuger och säger att de åt jäääääätte mycket till frukost. (Jag hade en vän som hade ätstörningar och hon kom varje morgon och sa att hon tryckt i sig tio mackor till frukost)  De kan vara deprimerade, ha humörssvängningar, ändrad personlighet och liknande. Överviktiga kan ha  ätstörningar då alla inte leder till viktminskning. De skadas inombords istället.


Så snälla sluta hoppa på människor som ser fel ut enligt er. Försök istället att hjälpa de som verkligen har problem.

That was all...


Kommentarer
Postat av: erika

nehe okej vilken synd! är det snö då?

hur länge ska du vara där nere då?

Postat av: › K a т т a

Tack :)

Ska läsa ditt inlägg så fort jag fått av mig allt smink :)

2009-01-23 @ 19:06:41
URL: http://FAKKORS.se
Postat av: Emelie Talvis - e t a l v i s ♦

Jag håller helt och hållet med dig! :)

2009-01-23 @ 19:21:51
URL: http://etalvis.blogg.se/
Postat av: stina

ja tror faktiskt de blir dem :)

2009-01-23 @ 19:24:31
URL: http://kittygitty.blogg.se/
Postat av: Alexandra

Du har en poäng!

2009-01-23 @ 19:38:26
URL: http://cleopatravii.blogg.se/
Postat av: Heyli [Just nu: Bloggdesignutlottning]

taack :D jag ville ha nåt eget och har inte sett nån som har så förut så :)

2009-01-23 @ 19:44:37
URL: http://heyli.blogg.se/
Postat av: Fia

Sv: hahhaa. ja riktigt kul att sjunga kareoke:)

2009-01-23 @ 19:46:38
URL: http://dagarmedfia.blogg.se/
Postat av: Lindzon

det där är faktiskt grymt sant, fast folk oftast inte tänker i den riktningen!

2009-01-23 @ 19:48:55
URL: http://lindzon.blogg.se/
Postat av: anna

jättebra skrivet! och håller helt med dig. med de size 0 ideal som finns just nu är det svårt att förstå attd e som är sådär smala på riktigt faktiskt ofta tycker att de är för smala. då ska man istället vara nöjd med att man är så smal.



2009-01-23 @ 20:06:29
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: rockabilly babe

:)

2009-01-23 @ 20:23:45
URL: http://raggarsvin.blogg.se/
Postat av: Anna

ah håller med dig helt!

2009-01-23 @ 20:35:09
URL: http://annakanna.blogg.se/
Postat av: Becky

Håller med om det du säger, har en syster som är väldigt smal naturligt och såklart 'lider' av allt snack om att killar bara gillar kurviga tjejer osv... tänkte faktiskt på det idag, att du var den enda av bloggarna jag läser som ännu inte kommenterat den här 'debatten' så det var kul att höra din åsikt med.

2009-01-23 @ 20:46:22
URL: http://rebeccatherese.blogg.se/
Postat av: HannaEllenor

Jag tänkte på en sak, denna disskusion handlar mkt om hur de som är smala naturligt blev feluppfattade.

Men de är precis samma sak för dom som är överviktiga, folk vill ju gärna se de som att man skyller sig själv för vad man stoppar i sig.

Men jag käkar relativt nyttigt o har skitlätt å gå upp medans ta som exempel någon som är smal naturligt kan stoppa i sig 3 big mac om dagen..utan att gå upp. Så upp och nedvänt, om du förstår min poäng. för finns det något som är normalt? De är de ordet som skapar sånthär tycker jag.

2009-01-23 @ 23:38:28
URL: http://hannaellenor.blogg.se/
Postat av: Emma

Så sant som det är sagt! Fattar inte varför man skall håna någon människa alls, hur den än ser ut... spela roll om man är tjock, smal, lång eller kort? osv...

2009-01-24 @ 01:18:38
URL: http://emmasform.blogg.se/
Postat av: Anneli

jag håller med dig fullkomligt, jag har aldrig tillhört den smala delen av befolkning, inte för att det har gjort mig någonting, jag mår bra och har alltid gjort det. Mellan att jag var 14-18 så tränade jag på elitnivå och hade ett hmm... "hälsosamt" utseende.

Jag tycker också att det börjar gå lite överstyr med den här debatten men samtiidgt så har varje person sin egen åsikt, vad den än må vara. Så länge det inte handlar om smutskastning så har jag inga problem med att de uttrycker sig. Haha, det är ju det bloggen är till för! men

Jag skrev ett inlägg igår jag med. Det har inte med smala människorna att göra, det har med människor som förändras på olika sätt precis som du säger.

2009-01-24 @ 12:29:02
URL: http://annelili.blogg.se/
Postat av: Nathalie

du skriver väldigt bra och det har verkligen en mening.

2009-01-24 @ 13:16:03
URL: http://svenssonnathalie.webblogg.se/
Postat av: Linnea

Jag är precis så som du skriver om. Smal- och oavsett hur mycket jag äter så går jag inte upp i vikt. Jag har bra ämnesomsättning men att inte ens skolsköterskan kan förstå det börjar gå mig på nerverna. Varje gång jag är på ett läkarbesök osv så frågar de om jag mår bra och känner att jag kan äta, för de tror att jag har anorexi. Börjar bli väldigt tröttsamt faktiskt när man gör allt man kan för att gå upp i vikt.

2009-01-24 @ 16:10:51
URL: http://brianwarner.blogg.se/
Postat av: Sabine

Rätt, så rätt. Har tänkt på det där många gånger, är nån minsta lilla överviktig (eller tror att den är det) så är man ett as om man säger nåt. Men är man smal så får man antingen höra "ååh vad duktig du är som har gått ner i vikt!" (det fick jag höra när jag med 16 år vägde 30 kg på mina 170 cm...), alternativt "Du måste ju äta mer, det är varken hälsosamt eller snyggt att vara sådär smal". Det är liksom helt okej för att alla tror att sålänge man inte frivlligt svälter sig själv så kan man påverka sin vikt. Dock är det inte så, undervikt är lika genetiskt betingat som övervikt, och därmed inte alltid nåt man kan rå för. Jag kan äta kebab och pizza 7 dagar i veckan men jag går inte upp ett gram, så såna kommentarer kan blir jobbiga i längden.. :)

2009-01-25 @ 15:27:30
URL: http://blogg.vetauriel.se
Postat av: Maria - f a s h i o n s t a r s ☆

tar till mig allt ni skriver!

2009-01-27 @ 15:53:51
URL: http://fashionstars.blogg.se/
Postat av: karin

hej maria! har läst din blogg för första gången idag och ville bara säga att du verkar jätte söt. tycker detta inlägg var väldigt skönt och bra skrivet. gillar också din stil. ha det bäst /karin

ps. kolla gärna in min blogg, även om den är en väldigt annan sorts blogg än din - mer som en slags dagbok, eller riktad till kompisar. värd att kolla på kanske, vill gärna höra din feedback, ifall du har en minut :)

2010-01-20 @ 03:39:37
URL: http://adrenalinekick.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag håller helt med om detta! Jag är väldigt smal, och är underviktig. Jag får en del kommentarer om att borde ät mer men det går inte. Jag äter så mycket jag kan och är hungrig typ varannan timme. Jag är 173 lång och väger 48kg. Det är fler i min skola som ser ut som jag, och vi får kommentarer. Från November till februari slutade jag träna nästan helt och åt riktigt onyttigt för att testa om jag gick upp i vikt. Inte ett endaste gram!

Jag tycker att ALLA ska sluta kommentera vikt och sånt överhuvudtaget. Det sårar, det känns och är inte alls kul! Du har helt rätt, folk tror inte att det gör något, men som sagt, det känns!

2010-03-10 @ 12:28:46
URL: http://joyome.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback