Magen vecka 23

Ny vecka och sakta men säkert närmar vi oss det där efterlängtade datumet, 2a november. Svårt att ta in att hösten närmar sig när sommaren aldrig riktigt vill komma igång.
 
Den här graviditeten är på vissa sätt snällare mot mig än vad den var när jag väntade lilleman. Jag vaknar inte av kramp i vaden, näsblod eller extrem halsbränna. Vore det inte för foglossningen och sammandragningarna skulle jag knappt märka att jag var gravid.
 
Lillasyster tycker om att böka runt i magen och även om vissa rörelser är direkt obehagliga längtar jag efter nya så fort hon slutar. Det är så overkligt att sonens älskade syskon växer i magen. Snart är vi en familj på fyra. Vi längtar så mycket hela familjen. Låt veckorna fortsätta rusa nu. ♥

Kalashelg

I lördags firade vi lilla Hampus som fyllde 1 år. Det bjöds på god fika och jag åt alldeles för många chokladmuffins. Liam fick många nya kompisar att leka med och frossade i alla Hampus bebisleksaker. Verkar som att det är han som kommer ha roligast med lillasysters leksaker sen. I alla fall till en början.
Idag och imorgon är det stängning som gäller för mig. Sami har semester nu och Liam är hemma totalt 7 veckor från förskolan. Jag är inte alls avis...
 
Får se hur mitt jobbschema ser ut de kommande veckorna. Skulle troligtvis få byta ut de tider jag har skift då det börjat bli svårt med foglossningen. Sen hoppas jag på att kunna gå ner på 50% om ca två veckor. Börjat få onda sammandragningar på jobbet och vill inte att kroppen ska ta mer skada. Tur att jag har en väldigt förstående chef! Läkartid är bokad men först om tre veckor, helt omöjligt att få snabba läkartider här. Då är det tur att jobbet åtminstone får sjukskriva än en vecka utan läkarintyg.

När solen väl tittar fram

I fredags blev det grillkväll med Anna, mamma, Kari, hans två döttrar och ena dotterns pojkvän. Vi åt väldigt gott och det var för en gångs skull en varm och skön sommarkväll.
 
Igår firade vi lilla Hampus första födelsedag. Bilder därifrån får ni senare, nu ska jag koka lite kaffe.

Magen vecka 22

Äntligen ny graviditetsvecka. Min dator kraschade för något år sedan och då försvann många av mina bilder. De flesta hade jag hunnit lägga över på extern hårddisk som tur var men magbilderna från graviditeten med Liam har jag bara till vecka 21 sparade. Så för att fortsätta kunna jämföra här i veckouppdateringarna måste jag hämta bild från bloggen istället och då blir de tyvärr mindre. Så att ni vet!
 
Graviditeten är snäll mot min kropp för tillfället. Jag har knappt någon halsbränna och nu när jag haft semester har jag knappt känt av foglossningen alls. Får se hur ont jag får imorgon när jag börjar jobba igen.
 
Lillasysters sparkar känner jag allt oftare och tydligare, vi kan även se rörelserna utanpå magen. Jag känner fortfarande av henne som mest på mornar och kvällar men även flera gånger under dagen. Hon är lugnare än vad lilleman var men har sina stunder när hon lever om som bara den. Att få känna minis rörelser är det absolut bästa med att vara gravid.

Sista semesterdagen

Ashley till vänster och MK till höger i en riktigt härlig sommarbild. Tyvärr har mina 10 lediga dagar inte känts särskilt somriga. Tur att jag har tre veckor kvar senare i sommar och att vädret då förhoppningsvis är roligare. Jag har ändå haft en väldigt bra minisemester och känner mig redo för några veckors jobb innan jag får vara ledig igen.

When at home

Idag har jag och lilleman köpt wienerbröd som vi gottat i oss. Första fyra månaderna av denna graviditet var jag inte alls sugen på kaffe men det har ändrats nu. Är sugen på det varje dag och måste räkna koppar för att inte överstiga det som är rekommenderat för gravida kvinnor.
 
Annars har vi inte gjort så mycket idag. Sami har klippt gräset och jag har plockat undan leksaker medan sonen dragit fram nya. Evighetsprojekt som vanligt alltså. Nu sover han och detta är egentligen det bästa tillfället för städning, men jag tänker leta upp godispåsen istället. Hoppas ni har haft en bra långhelg!

Midsommar med familjen

Igårkväll kom vi hem från en härlig helg uppe i Rättvik. Trots ganska tråkigt väder hade vi väldigt trevligt. Liam fick busa med andra barn och han är nu helt förälskad i sin moster Cornelia. Eller "Cuella" som han kallar henne.
Jag fick låna Birgittas Canon 100d och kunde fotografera en del. Kommer ha den hela veckan ut så får passa på att fota lite. Sen får jag se när jag har tid att ta mig in till stan för att laga min 7D. Man vill ju kunna ta fina bilder i sommar.
 
Idag är vädret fortfarande lika tråkigt så får se vad vi hittar på. Jag och Liam är även lediga imorgon men sen är min semester slut. Då återstår 5 veckor med jobb innan jag går på ytterliggare tre veckors semester. Nedräkningen har börjat.

Sommarshopping

Här har ni gårdagens köp!
 
Till mamman: Som jag skrev igår, äntligen har jag hittat en klocka jag gillar. Föll främst för att den är så himla fin. Sen gillar jag att den visar både tid och datum.
 
Till lilleman: Tröja från Cubus, shorts och kallingar från Kappahl. Hans fösta kallingar faktiskt! Potträningen är i full gång och kallingarna är en form av belöning. När vi tar på dem vet han att han måste säga till när han behöver gå på pottan. Just nu har han dock blöja, det här med potträning sker på sonens villkor och han har inte alltid lust. Det blev även nya sandaler från Andiamo.
 
Till lillasyster: Body från Lindex och tröja/klänning från Kappahl.

Pasta Carbonara och kläder till midsommar

Efter MVC mötte jag och lilleman upp Elin i centrum för lunch. För sonen och Elin blev det pizza och jag åt en väldigt god pasta Carbonara. Vi pratade om jobb, midsommarplaner, pojkvänner och vänskap. Lilleman underhöll sig själv genom att rota igenom min väska.
 
Shopping hann vi med också och jag köpte shortsen och tröjan sonen förhoppningsvis ska ha på sig på midsommar. Risken är att det blir dåligt väder tyvärr. Efter tre år med fantastiskt väder på midsommar är det ganska väntat att det ska bli dåligt den här gången, men jag hoppas ändå att vädergudarna har fel.
 
Även idag blev det lite nytt till lillasyster. En body från Lindex och en tröja från Kappahl som handlades från rean. Till mig själv blev det en ny klocka från Gant. Varit ute efter en klocka i evigheter nu, är oerhört kräsen. Äntligen hittade jag en som jag blev förälskad i och då fick den helt enkelt kosta lite mer än vad jag först tänkt. Ska försöka ordna bilder på köpen imorgon. Det är ju inte så roligt att fotografera nu utan en fungerande systemkamera.
 
Haninge Centrum har en mysig lekavdelning för de mindre barnen där lilleman fick springa av sig innan det var dags att åka hemåt. Mysig dag!
 
Nu blir det att kolla andra halvlek av Brasilien - Mexiko. Vi hörs imorgon.

MVC vecka 21

Den här dagen började med att jag och Liam åkte till MVC. Vi kollade mitt blodtryck som var jättebra. Med Liam var det alltid lite för lågt så får se om det håller sig bra den här gången eller om det går upp och blir högt istället.
 
Vi lyssnade på lillasysters hjärta något som lilleman tyckte var väldigt roligt. Till en början kunde barnmorskan inte hitta hjärtljuden. Hon letade strax under naveln och jag kände mig inte direkt orolig när hon inte hittade något hjärtljud. Vi kunde höra fosterrörelserna istället. Jag sa "kolla längre ner, hon gillar att hänga vid blygdbenet". Ja jag hade rätt såklart! Genast hittade barnmorskan hjärtljuden och de slog snabbt och fint precis som de ska göra. På nästa kontroll som blir i vecka 26 lär lillasyster vara för stor för att kunna gömma sig långt nere så då får hon hitta en ny favoritplats.
 
Vi bokade in den nya tiden och jag fick moderskapsintyg som ska skickas till försäkringskassan. Helt sjukt egentligen att inte MVC ska kunna skicka intygen elektroniskt. Jäkla försäkringskassa som inte vill hänga med och vara moderna. All kontakt med sjukhus sker ju elektroniskt nu. Men det är bara att posta iväg intyget så kan man börja planera föräldraledighet sen.
 
Vi pratade även om min foglossning och det kan bli en fråga om sjukskrivning längre fram, i så fall på 50%. Det är svårt för mig att stå upp så långa dagar på jobbet. Men ett tag till vill jag stå ut, det är fortfarande så lång tid tills november och bältet hjälper. Blir det värre ringer jag om en läkartid. Man måste vara snäll mot sin kropp, den gör ett helt fantastiskt jobb just nu när den gräddar den finaste av bullar. ♥

Magen vecka 21

Lite komiskt att jag bar samma tröja när jag väntade Liam i vecka 21. Var inte planerat utan något jag märkte nu!
 
Åh vad trött jag är på att ta magbilder med mobilkameran. Saknar systemkameran! Får se när jag kan lämna in den för lagning... Under midsommar får jag i alla fall låna Birgittas ena systemkamera, tur det för då kommer jag vilja fotografera mycket.
 
Hur som helst! Vecka 21 nu. På instagram finns en rolig bild från dagens försök till magbild. Liam är en riktig liten busunge helt klart. Maryswe heter jag på instagram om ni missat och är nyfikna.
 
Annars har veckan som gått varit riktigt bra rent gravidmässigt. Efter att totalt ha nått botten i slutet av förra helgen har jag nu kunnat njuta av att vara gravid igen. Mildare foglossning (tack vare speciellt bälte på jobbet) har knappt märkts av alls nu när jag har semester och tempot är lugnare. Fortfarande halsbränna men helt klart hanterbar. Har inte haft någon mer näsblod och har inte spytt även om jag mått lite illa vissa kvällar. Jag springer och kissar väldigt ofta, är lättretlig när jag kör bil, tål inte andra bilförare. Annars är humöret helt okej, det var värre när jag väntade Liam.
 
Längtar efter lillasyster gör jag varje dag. Har den senaste veckan drömt om henne två gånger. Första drömmen var att jag förlöste henne och undersköterskan sa att hon vägde 6000g och jag sa att det kan inte stämma. Så hon vägde om henne och då vägde hon 3500g istället, haha knäppa drömmar alltså. Andra natten drömde jag att jag ammade vår lilla prinsessa som hade världens längsta ögonfransar. Jag var helt förälskad i lilltjejen. När jag vaknade längtade jag något enormt. Det spelar ingen roll om hon är en sex kilos klump, eller om hon föds utan ögonfransar. Bara jag får ha henne i mina armar snaaaart! ♥

Gröna Lund

Igår åkte jag, Sami, Liam, Sarah, Kay, Lollo och Robert till Gröna Lund. Det var riktigt varmt, solen sken och barnen var förväntansfulla. Jag blev väldigt imponerad av Liam som åkte alla attraktioner han fick och tyckte att det var väldigt roligt. Han såg rädd ut när han åkte berg- och dalbanan Nyckelpigan men efteråt sa han genast "igen, igen!".
 
Det enda tråkiga med gårdagen var att det var så sjukt mycket folk. Alla attraktioner hade långa väntetider. till och med kärlekstunneln hade en kötid på 45 minuter, helt otroligt! Så det blev inte så många åk och att man köpt åkband kändes lite onödigt, kuponger hade räckt. Men roligt hade vi ändå och mot slutet somnade Liam utmattad i vagnen. Gröna Lund fick två tummar upp enligt lilleman!

Små bästa vänner

I lördags kom Sarah och Kay över. Liam var väldigt exalterad och kidsen sprang genast ut för lek på tomten. Jag och Sarah passade på att njuta av solen och dricka lite kaffe. Jag hade bakat kladdkaka som vi åt också. Barnen fick smaka men de hade inte riktigt tid att äta.
 
På kvällen kom Sami (som hade jobbat pga jouren) och hans syster Lollo över och åt middag med oss. Det grillades fläskfilé och till det åt vi klyftpotatisar. Väldigt gott och vad mätt man blev!
 
Igår åkte vi till Gröna Lund. Mer om det senare, då ska ni få bilder också.

Den stora kärleken

Jag har suttit och kollat igenom massa bilder från Liams första år i livet. Nu längtar jag bara ännu mer efter lillasyster. Tänk att vi snart har en liten bebis i familjen igen, jag längtar så att det gör ont.

Mitt år som mammaledig var det bästa året i mitt liv och jag är säker på att även nästa mammaledighet kommer bli toppen. Nu som husägare! Jag är så glad över att det äntligen är sommar men kan ändå inte låta bli att längta efter hösten. För det är då vi blir tvåbarnsföräldrar. Jag blir alldeles varm av tanken. ♥

Semester!

Idag fyller mina favvo-tvillingar 28 år! De är fortfarande precis lika framgångsrika som de var för 27 år sedan och började medverka i serien Huset Fullt, där allting startade. Deras klädmärke The Row är väldigt populär och de vann precis pris för bästa accessoarer. Heja Olsen!
 
Jag har också något att vara extra glad över, nämligen att jag har semester! Ska inte tillbaka till jobbet förrän den 24e juni. Då blir det jobb fem veckor innan jag går på ytterligare tre veckors semester. Insåg för ett tag sedan att jag tagit exakt samma semesterveckor i år som jag gjorde när jag var gravid med Liam. Lite komiskt.
 
Nu ska jag njuta av ledighet. Imorgon kommer Sarah och K över för bus och stannar sedan natten. På söndag ska vi till Gröna Lund med barnen, första gången för Liam så det ska bli väldigt roligt. Sen på tisdag har jag tid hos MVC och då får Liam följa med eftersom han är hemma från förskolan nu när jag har semester. Efter MVC blir det lunch och shopping i centrum med Elin. Sen på torsdag åker vi upp till Rättvik där pappa har sin sommarstuga och stannar över midsommar. Så min lilla mini-semester ser ut att bli strålande. Hoppas vädret håller samma standard.

Magen vecka 20

Nu är vi äntligen halvvägs! Äntligen känns för sig som lite fel val av ord då den här graviditeten bara rusar framåt. Men det känns väldigt bra i alla fall, vi har nått ännu en milstolpe.

Minis sparkar känner jag varje dag och de är det bästa med graviditeten för tillfället. Mysigaste var i helgen när jag körde till jobbet. Klockan var bara sex på morgonen så jag var enda bilen ute på motorvägen. Solen var redan uppe och där på motorvägen kände jag minis små sparkar. Blev så varm i hela kroppen och tänkte "god morgon mitt lilla hjärta". Det är en så speciell känsla, att få bära på ett liv.
 
Min kropp däremot, den är inte så bra på att vara gravid. Inte den här gången. Jag har foglossning från helvetet. Igår var jag tvungen att gå hem tidigare från jobbet för att jag inte stod ut. Trots två Alvedon blev det ingen skillnad och det var knappt att jag kunde gå framåt. Har idag beställt ett foglossningsbälte som jag hoppas ska hjälpa mot denna hemska smärta.
 
Halsbrännan verkar vara här för att stanna och jag käkar tuggtabletter varje kväll. Försöker stå emot då min kropp blev immun mot dem i slutet av graviditeten med Liam men det är väldigt svårt att låta bli, hatar att ha halsbränna. Vaknade förresten igår klockan 05 av att jag blödde näsblod. Och gårkvällen slutade med att jag helt oväntat spydde över hela jäkla spisen, när jag hade försökt svälja en av mina vitaminer. Var bara att ställa sig och torka upp.. Så det här med att vara gravid är inte något jag anser som särskilt ljuvligt. Men det är helt klart värt det, i november när vi har vår skatt.

Tuff förmiddag

Fy vilken start på dagen vi haft.
 
Liam hade tid hos läkaren 08.45 då han blöder så mycket näsblod. Det slutar oftast nästan med detsamma men det kan komma när som helst, dag eller natt, och det är ju jobbigt förstås. Både jag och Sami blödde mycket näsblod som barn så vi antar att det är ärftligt.
 
Vad jag inte visste var att man först måste kolla att allting står rätt till med blodet, att han inte har någon blodsjukdom. Jag trodde att man bara skulle göra en utredning på näsan för att se om man skulle bränna eller om man behövde göra någonting annat.
 
Så först blev Liam stucken i fingret. Undersköterskan var supertrevlig och Liam var jätteduktig. Han reagerade inte ens när hon stack honom och sen kollade han fascinerat när hon tog blod till testerna från honom. Testerna visade inte på någon vitaminbrist så det var väldigt bra.
 
Efteråt var Liam tvungen att ha speciella plåster på båda armvecken inför blodprovet som skulle tas i armen. Vi fick en ny tid en timme senare då de behövde sitta på så länge. Så vi tog en tur till parken i närheten och gick sedan och åt glass något som Liam tyckte var himla kul. Men när det var dags att gå tillbaka till läkaren var han inte nöjd längre. "Inte ta mer blod" sa han bestämt och jag blev lite orolig över hur det skulle gå. Blodprov i armen är ju lite mer komplicerat än ett stick i fingret så då gäller det att man har en samarbetsvillig kille.
 
Det hade vi inte. Liam var så trött på att vara hos doktorn. Han ville inte ha bandet runt armen och han ville absolut inte sitta med armen på bordet så att undersköterskan skulle kunna sticka honom. Han sa bara "gå ut och leka med bilar" om och om igen och vi förklarade att han skulle få gå ut så fort vi var klara. En till undersköterka fick komma in och hjälpa till och medan de försökte få in nålen i Liams små blodkärl började Liam gråta och tryckte sig mot mig (han satt i min famn) och sa flera gånger "mamma, mamma" och ibland även "pappa". Jag höll själv på att börja gråta för att jag tyckte så synd om honom men sa bara om och om igen hur duktig han var.

Tillslut fick de det blod de behövde och en väldigt ledsen Liam blev något nöjdare när han fick välja ut en bil bland alla leksaker personalen hade. Nu sover han här bredvid mig i soffan alldeles utmattad. Om en vecka får vi svar på blodproverna. De visar förhoppningsvis att ingenting är fel så att vi kan gå vidare med en utredning i näsan istället. Som jag verkligen hoppas blir en lättare upplevelse, för oss båda två.

När hjärtat smälter

Igår var jag och shoppade i Nacka Forum med min fina mammavän Nathalie. Självklart kunde jag inte hålla mig från bebishyllorna och det som fick följa med hem var en otroligt söt klänning och mysiga byxor från Kappahls Newbie kollektion. Till Liam blev det ett par jeansshorts och även älskling fick en tröja från G-Star. Bara mig själv jag inte hittade någonting till. Allting var som det brukar alltså.
 
Min systemkamera har förresten bara slutat att fungera och måste lämnas in på lagning. Hoppas verkligen att de hittar vad som är fel för den var inte direkt gratis min kära kamera... Kommer försöka lämna in den så snart som möjligt då jag känner mig lite naken utan min stora kamera till hands. Mobilkameran är ju direkt värdelös då den inte fungerar heller. Bara "selfie" kameran som tas framifrån och som inte alls är lika bra. Så ni får räkna med halvkassa bilder i bloggen ett tag nu tyvärr.

Liam ska få en lillasyster!

Var stor skillnad på det här ultraljudet mot det vi hade när vi väntade Liam. Då blev vi klara på bara 15 - 20 min och kvinnan sa "det här gick ju snabbt, är det något annat ni undrar över?"
Riktigt så var det inte den här gången. Mini ville inte riktigt samarbeta utan låg och tryckte mot blygdbenet. Allt kvinnan såg var fint men hon fick aldrig en tydlig bild på hjärnan. Efter 45 minuters envist försökande där jag bland annat gick upp och hoppade runt i rummet haha så fick vi ta en paus. Fick en ny tid 45 minuter senare. Fick inte gå på toa utan uppmanades att äta och dricka någonting och att sedan gå runt på sjukhuset.
 
45 minuter senare låg bebis fortfarande på samma plats! Envisa lilla mini. Hon fick tillslut be en kollega komma in och hjälpa till och tillslut fick de äntligen de bilder på hjärnan de behövde och allting såg fint ut.
 
Hon kunde även konstatera att det verkar vara en liten flicka i magen. De garanterar aldrig till 100 % men hon sa att allting tydde på det. Av er läsare var det 6 personer som gissade på en flicka och 4 på en pojke så majoriten verkar ha haft rätt.
 
Älskade envisa lillasyster, du är så efterlängtad. ♥

Väntar vi en flicka eller en pojke?

Bilder från när vi var och åt i gamla stan innan Cosmopol i lördags. Jag gick såklart back på rouletten men tyckte ändå att det var väldigt roligt. Sami däremot gick plus 2000! Får hoppas att jag har bättre flyt nästa gång.
 
Idag är det dags för rutinultraljudet. Är lite smånervös men sparkarna jag känner regelbundet får mig att slappna av något, förhoppningsvis är allting bra. Vi hoppas även att de ska kunna se om det är en flicka eller pojke vi väntar. I så fall får ni självklart veta i eftermiddag.
 
Tänkte att det kunde vara roligt om ni gissade först. Så tror ni att vi väntar en flicka eller pojke?

Magen vecka 19

Det allra bästa med den här veckan är att på onsdag är det dags för rutinultraljudet. Äntligen ska vi få se mini igen. Trots att magen växer och sparkarna blir tydligare så har jag svårt att greppa den här graviditeten. Nästan så att jag ibland glömmer att jag är gravid. Därför känns det så underbart att vi på onsdag får se vår lilla skatt vilket borde göra allting verkligare. Är lite smånervös men försöker att inte tänka hemska tankar, förhoppningsvis är allt bra med bebis.

Någonting lite jobbigt är att jag börjat känna av foglossningen, något jag inte alls gjorde när jag väntade Liam. Speciellt på jobbet blir det tufft och de sista timmarna har jag svårt att tänka på annat än smärtan i bäckenet. Funderar på att införskaffa ett sånt där gravidbälte som man har runt bäckenet. Någon som vet om det brukar hjälpa? Stödstrumpor behöver införskaffas också.
 
Annars vill jag inte klaga, jag njuter mer av att vara gravid den här gången än vad jag gjorde när vi väntade Liam. Då var längtan så smärtsam att jag hade svårt för att befinna mig i nuet. Jag längtar nu med men tiden går så mycket snabbare och jag har en busig liten kille som ser till att tankarna inte kan vandra iväg allt för ofta. Men ibland ligger man där med båda händerna mot magen och känner de små sparkarna. Då blir nyfikenheten och längtan så stark att det känns omöjligt att vänta fem månader till på att träffa det lilla livet. ♥

En av Liams första vänner

Igår kom Nathalie och Melina över för lite bus och lunch. Liam blev alldeles till sig när han såg sin vän och var väldigt energisk hela dagen. Det skulle hoppas i soffan, inte överdrivet intresserad av att lyssna på mamma som sa nej, äta korv med bröd och riva ner precis allting i lekrummet. Både jag och Nathalie kände tillslut att en paus behövdes. Då blev det barnprogram och två lugna kids satt nöjt tillsammans. Vi mammor passade på att dricka kaffe och prata ikapp det vi missat sedan sist vi träffades. Bra förmiddag!
 
Igårkväll blev det ändrade planer. Jag och Sami skulle ha gått ut och ätit middag och sen dragit på bio. Istället blev det middag med hans syster och hennes pojkvän och sedan åkte vi till Cosmopol. Åh vad kul vi hade! Mer om det lite senare, då ska ni få bilder också.
 
Update; Kom på att vi fotade med Samis telefon igår och han är på bio nu med några vänner. Jag kommer nog hinna gå och lägga mig innan han kommer hem (klockan ringer 04.50 imorgon) så ni får bilder imorgon istället.

Maria Björklund 23 år
bor i Stockholm.

Kontakta mig
[email protected]

Välkomna till en blogg om mig och min familj! Varje dag får ni bilder och texter från mitt liv som sambo med Sami. Tillsammans har vi sonen Liam och chihuahuan Theo. Följ med mig som mammaledig, jag bjuder även på en och annan videoblogg!